Information och Processer
Info-utskick 2024-09-11
Vi är tillbaka efter sommarens ledigheter och ser fram emot en spännande höst! Snart kommer en officiell inbjudan till höstens Sunetdagar som arrangeras digitalt den 4–8 november. Läs mer under Övrig info.
Det är mycket på gång inom e-infrastrukturområdet – bland annat är funktionen verifiering med resehandling åter på plats inom eduID och det finns ett stöd för att hantera samordningsnummer och svenska personnummer. Läs mer om det under eduID. SWAMID Operations fortsätter även med de öppna mötena för att stötta er i arbetet med att uppgradera Shibboleth som Identity Provider. Läs mer om det under SWAMID. Appen "Step up authentication" har aktiverats för alla kunder, vilket gör det möjligt att använda multifaktorautentisering för alla typer av konton. Läs mer under Sunet Molntjänster. Dessutom har Vetenskapsrådet fått ett uppdrag kring e-infrastruktur, som diskuteras närmare under kommande kommittémöte. Läs mer under Övrig info.
Mvh,
Maria Häll, avdelningschef Sunet
Aktuellt inom Sunets tjänster
Samarbete
Digital tentamen
Tjänsteförvaltarna för Digital tentamen har identifierat ett stort behov hos lärosätena av att kunna tillåta fler än en tredjepartsapplikation i SEB (Safe Exam Browser). Efter diskussioner och påtryckningar från oss har nu denna utveckling äntligen implementerats av vår underleverantör Inspera. Hitta mer information i SEB options for computer labs.
Har ni frågor, kontakta Minette Henriksson, minette@sunet.se
Sunet LMS
17 lärosäten har nu gått över till det nya LMS-avtalet och vi hälsar även Marie Cederschiöld högskola samt Mittuniversitetet välkomna som nya LMS-kunder.
Har ni frågor, kontakta Minette Henriksson, minette.henriksson@sunet.se.
Sunet Play
I mitten av september påbörjas en ny upphandling som NORDUnet ansvarar för. Tillsammans med de andra nordiska forskningsnätverken (NRENs) har vi under våren och sommaren arbetat med att säkerställa att kravspecifikationen täcker de behov som finns inför upphandlingen. Det nuvarande avtalet med Kaltura har förlängts till årsskiftet 2025/2026 och Kaltura har låtit meddela att de uppdaterar OnPrem i januari 2025.
Nät
Sunet CD
Den första 400 Gbit/s länken mellan Sunet och NORDUnet är nu igång och går över Öresundsbron. Det kommer att bli totalt fyra 400 Gbit/s länkar mellan Sunet och NORDUnet, två i Skåne och två i Stockholm. Arbetet med att stänga av Sunet C påbörjas och ett flertal enheter är redan nedmonterade och återanvända till andra uppgifter. Bland annat har en ny site byggts på Campus Skellefteå och 10GE-förbindelserna mellan Falun och Borlänge har uppgraderats till 100Gbit/s. Snart ska även 10GE-förbindelserna mellan Västerås och Eskilstuna också uppgraderas. De flesta lärosäten och anslutna organisationer är redan överflyttade till Sunet CD. Det är endast ett fåtal som återstår och arbetet förväntas slutföras under hösten.
Har ni frågor, kontakta Magnus Bergroth, bergroth@sunet.se.
Identifiering
eduID
Nytt inom verifiering med pass och annan resehandling, stöd för styrkta samordningsnummer, möjlighet att använda MFA endast vid behov och möjlighet till återverifiering.
- Verifiering med pass och annan resehandling
Denna verifieringsmetod kompletterar de metoder vi har för dem med svenskt personnummer och samordningsnummer samt för dem med e-legitimation från ett eIDAS-anslutet land. Tidigare har vi använt en annan leverantör för funktionen. Det avtalet avslutades våren 2024. Nu finns verifiering med resehandling som funktion åter på plats. - Stöd för styrkta samordningsnummer
eduID har stöd för att hantera styrkta samordningsnummer på samma sätt som svenska personnummer. Det betyder att en person med ett styrkt samordningsnummer kan bekräfta sin identitet med hjälp av verifiering genom e-legitimation eller via brev som postas till folkbokföringsadressen. Stöd för styrkta samordningsnummer har funnits inom eduID under en tid men vi har haft svårt att bekräfta funktionaliteten, varför vi väntat med att gå ut med detta besked till nu. - MFA vid behov
Tidigare har man varit tvungen att använda en multifaktorautentisering (MFA), om man lagt till en säkerhetsnyckel till sitt konto. Användare kan nu i stället välja att MFA bara ska användas när tjänsten man vill logga in mot kräver det. Funktionen "Krav på MFA" är påslagen för alla som lagt till en säkerhetsnyckel. Användaren behöver aktivt göra valet att slå av den. För den som använder sig av eduID Connect (organisations-IdP med eduID som grund) är det istället organisationen som sätter denna regel – så att oavsett vilket val användaren har gjort kan organisationen kräva att MFA alltid används när man använder eduID Connect som IdP. - Återverifiering
Användare som vill göra om sin verifiering har nu möjlighet att göra det. Behovet kommer av att inte alla metoder för verifiering har samma tillit mot vissa tjänster. Det underlättar också bland annat för att kunna fortsätta använda sitt konto när man går från att ha haft ett samordningsnummer till ett personnummer. Vi har även gjort flera mindre förändringar på tjänsten, till exempel hur ofta MFA krävs av användaren. Det är även möjligt att nu ta bort samtliga av sina registrerade säkerhetsnycklar, med mera.
Har ni frågor, kontakta Zacharias Törnblom, zacharias@sunet.se.
eduID Connect
Ett lärosäte har under sommaren provat på att använda eduID Connect som IdP. Detta test utvidgas inom kort till ytterligare ett lärosäte. Vi erbjuder tjänsten brett senare under hösten, men det går bra att kontakta oss redan nu om intresse finns för att komma igång. Ni behöver då förbereda er policy med stöttning i specifika teknikfrågor av oss.
Sunet har nu använt eduID Connect som sin IdP för vissa användare under ett års tid. Nu kan även resten av våra användare använda eduID Connect vid sidan av den tidigare IdPn.
Har ni frågor, kontakta Zacharias Törnblom, zacharias@sunet.se.
SWAMID
Identitetsutfärdaren Shibboleth IdP version 4 underhålls inte längre (end-of-life) av Shibboleth-konsortiet. Nu får endast senaste version 5 av Shibboleth Identity Provider användas inom SWAMID om organisationen använder Shibboleth. De organisationer som fortfarande kör gammal version av Shibboleth 1 december 2024 kommer att stängas av från SWAMID. Det innebär att organisationen inte kommer att kunna logga in i federerade tjänster, till exempel Ladok. Vi vill därför påminna om att de organisationer som använder Shibboleth som Identity Provider och ännu inte uppgraderat måste göra detta snarast. Det finns saker att tänka på i samband med att ni uppgraderar Shibboleth. Titta därför på vårt webinar från den 11 april 2024, så att ni har all information som ni behöver.
SWAMID Operations fortsätter med de öppna mötena för att få hjälp med uppgraderingen fram till slutet på november men nu arrangeras de en gång per vecka. Mer information och zoom-länk finns här.
Vi rekommenderar att e-postlistan saml-admins används för att kunna få stöd av varandra och SWAMID Operations i arbetet.
E-legitimation som tjänst
Fler lärosäten har nu anslutit sig och börjat använda tjänsten. Vissa har haft svårt att få till rätt avtal för att kunna hämta ut ett BankID-certifikat och att få till ett avtal med Digg. Problemet uppstår för dem som sedan tidigare inte anslutit sig till Digg:s Valfrihetssystem – den möjligheten upphörde i slutet på 2023. I avvaktan på att Digg:s Auktorisationssystem ska börja användas (planerat Q2 2025) har det blivit svårare att navigera rätt. Kontakta oss om ni stöter på problem så hjälper vi er.
Har ni frågor, kontakta Zacharias Törnblom, zacharias@sunet.se.
Molnbaserade tjänster
Sunet Drive
MFA är nu möjlig att använda för alla typer av konton. Det har skett genom att "Step up authentication"-appen som Sunet utvecklat har aktiverats för alla kunder. Det betyder också att det finns möjlighet att tvinga multifaktorinloggning för enskilda användare eller för grupper av användare. Enskilda användare själva kan välja att slå på det under Personal Settings→Security. Läs mer om MFAzones och Step Up autentisering.
Det går nu att köpa managerad Jupyterhub av Sunet (se nedan). De kunder som gör det kan välja att få lösningen integrerad med Sunet Drive utan extra kostnad. Det innebär att Jupyter notebooks syns i Drives gränssnitt, filer synkroniseras automatiskt från Drive till notebooks samt att inloggningen sköts sömlöst mot Sunet Drive.
Har ni frågor, kontakta Anders Nilsson, anders@sunet.se.
Sunet Molntjänster: VDC Backup (BaaS), Storage (STaaS) och Compute (IaaS)
- Jupyterhub
Det är nu möjligt att köpa managerad Jupyterhub av Sunet. Jupyter notebooks är industristandarden för webb-baserad interaktiv kodning i molnet. Det gör det möjligt att köra kod i molnet på ett sätt som är lämpligt både för undervisning och för beräkningsintensiv forskning. Det är möjligt att köpa tjänsten med eller utan (kostnadsfri) integration i Sunet Drive. Det är också möjligt att börja smått och sedan stegvis bygga ut tjänsten i takt med att behoven växer. - Kubernetes
Vi kan nu erbjuda managerad Kubernetes som tilläggstjänst. Kubernetestjänsten kommer med ArgoCD som är en välintegrerad tjänst för CI/CD (continuous integration/continuous delivery). Ni får full tillgång till alla namespaces med administrativa rättigheter, eller om ni hellre önskar, en uppsättning namespaces med begränsad tillgång till dessa. Det är möjligt att börja smått och sedan stegvis bygga ut tjänsten i takt med att behoven växer.
- OCRE
Nuvarande OCRE-avtal går mot sitt slut. Läs mer om OCRE-avtalet. Det går att nyteckna/förlänga avtalet i max fyra år till, dock går Microsoft bara att förlänga 2025 ut. Sista datum för nyteckning/förlängning är den 31 november 2024. Det nya avtalet kommer att gå att avropa på under februari 2025. Det blir ett rangordnat avtal inom varje område med tre leverantörer per land. De leverantörer ni har avtal med kommer att gå ut med mer information. Mer information kommer även under Sunetdagarna den 4–8 november.
Har ni frågor, kontakta Anders Nilsson, anders@sunet.se.
Sunet Datahanteringsplaner
Nuvarande avtal går mot sitt slut och arbetet med att sluta ett nytt avtal med DCC (1+1 år) pågår. Den 6 september hölls en workshop för Vetenskapsrådets arbetsgrupp om nationell samordning av datahanteringsplaner.
Har ni frågor, kontakta Lisa Olsson, dmp-contact@sunet.se.
Övrig info
NORDUnet
Den 10–12 september är det NORDUnet-konferens i Bergen där vår norska systerorganisation Sikt är värdorganisation. Konferensen äger rum vartannat år och cirkulerar mellan våra fem nordiska länder. Nästa gång är det Sveriges tur då Sunet är värdorganisation och konferensen arrangeras i Luleå. Vi återkommer med en sammanfattning av konferensen i Bergen i nästkommande info-utskick.
Uppdatering från regeringsuppdrag
I somras fick Vetenskapsrådet ett uppdrag kring e-infrastruktur, ett spännande uppdrag som ska lämnas till regeringen nästa vår. Läs uppdragsbeskrivningen på regeringens webbplats.
Sunetdagarna
Höstens Sunetdagar är digitala och arrangeras via Zoom den 4–8 november. Ingen anmälan krävs och det är kostnadsfritt att delta. Mer information och program kommer i början av oktober!
Sunets kommitté
Nästa möte med Sunets kommitté är den 17 september. Då diskuterar vi bland annat frågan kring e-infrastruktur. Protokoll från mötet kommer som vanligt att publiceras på Sunets webb.