Information och Processer
Info-utskick 2020-09-08
Aktuellt inom Sunets tjänster
eduID
SCIM och grupp/organisationshantering har byggts under sommaren och är på plats. Dessa är nödvändiga för att möta de krav och önskemål som framkom under IAM2 projektet gällande AD-funktionalitet och gemensamt register.
Arbete med notifiering som krävs för att utveckla en AD-adapter pågår
eduIDs nya design och ingång för att förenkla och underlätta skapande och hantering av eduID identiteten är nu i produktion.
Sunet Box
Som vi nämnde i vårt utskick innan sommaren så söker vi nu en ny produktägare till våra tjänster Box och Projectplace.
Vi behöver stöd, har ni en person kan driva arbetet med Box och Projektverktygstjänsterna hör av er till Valter Nordh, valter@Sunet.se!
Sunet E-möte (Zoom)
I förra veckan nådde vi över 160.000 samtidiga användare (inom Norden där Sverige står för lite över hälften). Vi har aldrig sett så höga siffror - i maj nådde vi som högst 110.000 samtidiga användare. Kapaciteten på Zoom-tjänsten är nu förstärkt för att möta upp den ökade användningen, både i vår On-Prem (Danmark) lösning och i vår Amazon lösning (Stockholm). Vårt avtal med Amazon (som stöttat och tagit hand om extra kapaciteten sedans mars) löper ut vid årsskiftet och kan ej förlängas. Kapaciteten på vår On-Prem lösning i Köpenhamn har under sommaren byggts ut kraftigt och klarar idag upp till 160.000 samtidiga användare, planen är att utöka denna ytterligare till ca 240.000 samtidiga användare innan årsskiftet.
Under hösten kommer vi att migrera över samtliga organisationer från Amazon till On-Prem lösningen i Danmark. Som användare kommer man inte att märka något.
Sunet Enkätverktyg
Under hösten släpps en ny version av Sunet Survey. Varje instans från respektive lärosäte/myndighet uppdateras var för sig i samråd med leverantören. Aktuell information uppdateras kontinuerligt på Sunet Survey Wiki.
Sunet LMS
Sunet Play
Undertextning, från och med nästa vecka går det att teckna tilläggsavtal till Sunets playtjänst (Kaltura) för undertextning. Det är samma tjänst som vi kommunicerat tidigare (modulen Reach i Kaltura som använder sig av Amberscript för undertextningen) och som många redan kunnat prova på under sommaren.
Priset blir 7 euro per timme film som skall undertextas, där fakturering sker i efterskott. Beställning av tjänsten sker enligt gängse rutiner för tilläggsbeställningar media. Pris och detaljer kommer finnas på wikin.
Utöver redan inplanerade träffar inom mediområdet kommer vi anordna två tillfällen fokuserade på undertextning i playtjänsten, det ena med fokus på hur man konfigurerar upp tjänsten - det andra med fokus på lokal implementation och utbyte av best practices.
Observera att det är upp till varje organisation att ha en egen implementeringsprocess, dvs att fatta beslut kring vilken implementationsform som skall gälla. Exempel på frågor som behöver hanteras i en sådan process är vilket material som skall undertextas, vem/vilka som skall kunna godkänna förfrågan på undertextning eller som samtligt material som produceras skall undertextas.
Sunet Projektverktyg
Sunets avtal med Projectplace löper ut 2021-12-31 och vi kommer kalla till ett möte med de som använder tjänsten idag för att undersöka hur intresset ser ut att fortsätta med tjänsten (genomföra ny upphandling eller avveckla tjänsten i Sunets regi).
Som vi nämnde i vårt utskick innan sommaren så söker vi nu en ny produktägare till våra tjänster Box och Projectplace.
Vi behöver stöd, har ni en person kan driva arbetet med Box och Projektverktygstjänsterna hör av er till Valter Nordh, valter@Sunet.se!
SWAMID
Inloggning med hjälp av SWAMIDs infrastruktur används idag i väldigt många tjänster, t.ex. Ladok, Prisma, Box och antagningssystemet. För att inloggningen ska fungera så behöver vissa personuppgifter överföras från identitetsutfärdare (IdP) till tjänsten (SP). Inom SWAMID använder vi s.k. entitetskategorier för att organisera hanteringen av dessa attribut. Sedan Sunetdagarna hösten 2019 har SWAMID genomfört flera aktiviteter för att underlätta lärosätenas, och övriga organisationers, hantering av dessa entitetskategorier, med speciell fokus på Microsoft-miljöer.
I ett nästa steg som påbörjas nu kommer SWAMID att börja avveckla gamla versioner av entitetskategorier varför det är viktigt att alla identitetsutgivare uppdaterar till den nya modellen annars riskerar studenter och personal inte kunna logga in i tjänster. Allt finns dokumenterat på wiki.Sunet.se och alla tekniska kontakter i SWAMID har blivit kontaktade via e-post.
Aktuellt från pågående projekt
Campusnät som tjänst (CNaaS)
Det lyckade införandeprojektet i samarbete med MDH och andra deltagande organisationer övergår nu till en tillgänglig tjänst.
Under hösten förstärker vi samarbetet med de organisationer som redan köpt utrustning för CNaaS genom inköpscentralen.
Digital tentamen (digital examination)
Uppdatering gällande upphandlingen av Digital Tentamen:
Som vi skrev i ett tidigare utskick har ett bolag ansökt om överprövningen av vår upphandling av digital tentamen.
Igår avslog förvaltningsrätten denna ansökan. Domen kan överklagas inom tre veckor och vi återkommer med mer information så snart vi vet mer.
E-signatur
Valideringstjänsten etablerades i juni och finns på följande adress https://validator.edusign.Sunet.se
Utveckling av arkiveringsfunktionalitet för att få ut arkivstämplade dokument pågår och förväntas bli klar i samband med projektavslut 30 september.
Uppbyggnad av infrastrukturen med nya servrar för stabil och redundant tjänst samt produktionsmiljö pågår.
Avtalsmall och prismodell har tagits fram.
Vi får många frågor om hur externa personer som är involverade i intern signeringsprocess kan göra för att använda tjänsten. De rekommenderas att skaffa en eduID-identitet på www.eduid.se och signera med den.
Vi söker också en produktägare till tjänsten eduSign, om du kan/vill är intresserad eller har en kollega som är det - hör gärna av dig!
Har ni frågor eller är intresserade av produktägarrollen för tjänsten eduSign, kontakta Fresia Pérez, fresia@Sunet.se
eIDAS
MyAcademicID har anslutits till den Svenska eIDAS-noden Sweden Connect och går nu mot en produktionsfas i projektet European Digital Student Service Infrastructure (EDSSI ).
Security Operations Center
Under sommaren har det varit många allvarliga sårbarheter som uppmärksammats genom Sunet SOC. Vi arbetar vidare med att etablera ett säkerhetscenter med inom sektorn.
Ett arbete har startats inom Sunet att certifiera delar av verksamheten enligt ISO/IEC 27000.
Säker lagring
Under hösten kommer Sunet att genomföra ett pilotprojekt kring användningen av Nextcloud tillsammans med bla Stockholms universitet. Fokus i projektet ligger på användning av Nextcloud som åtkomstmetod för Sunets lagringsinfrastruktur för forskningsdata.
Textmatchningssystem (plagiatkontroll)
Arbetet mer att ta fram kravspecifikation pågår och vi siktar på att få upphandling publicerad i slutet på september.
Övrig info
Sunets kommitté
Höstens första möte för Sunets kommitté går av stapeln den 22 september.
Vi återkommer med information och protokoll från kommittémötet så fort det är justerat och klart.
Sunetdagarna hösten 2020
Nu i höst går Sunetdagarna av stapeln i digital/virtuell form!
Vi inleder med att första gemensamt pass, 6e oktober, därefter har nästan alla tjänster ett antal olika tillfällen där man kommer presentera och diskutera tjänsten. Vi har valt att lägga ett flertal kortare pass under ett par veckor i syfte att underlätta att medverka på de pass som är intressant för dig och din organisation, förhoppningsvis utan Zoom-trötthet!
Vi avslutar med ett gemensamt pass den 27e oktober då vi tittar tillbaka lite på hur veckorna fungerat - detta är ett nytt koncept för Sunetdagarna.
Under veckan kommer en inbjudan även att skickas ut till de olika tjänsternas forum.
Varmt välkomna önskar Sunet!
VR
Som vi nämnde i vårt förra utskick ses forskningsinfrastrukturen på nationell nivå över i en statlig utredning, ledd av tidigare högskole- och forskningsminister Tobias Krantz. Sunet har under förra veckan träffat utredningen och beskrivit Sunets omfattande verksamhet.
Se pressmeddelandet här:
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/05/forskningsinfrastruktur-pa-nationell-niva-ses-over
Vetenskapsrådet fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens senaste rekommendation om att så många som möjligt jobbar hemifrån även under hösten, det vill säga till och med 31 december 2020. Detta innebär att endast ett fåtal medarbetare kommer att finnas på plats samtidigt på Sunets kontor på Tulegatan 11 under hösten. Sunet kommer inte heller att anordna några fysiska sammankomster under hösten. Däremot uppmuntrar vi till och anordar digitala möten och workshops, som tex Sunetdagarna!
Vårens arbete, i mångt och mycket på distans, har dock gett hela myndigheten erfarenheter som vi gemensamt vill ta vara på inför framtiden. Sunets verksamhet, där många av oss redan sedan tidigare arbetar och verkar på distans, är en god föregångare för hur arbete kan utföras på ett effektivt och flexibelt sätt oavsett var man befinner sig.